Een eeuwenoud geheim onrafelt??
Ik heb een jaar geleden Wedezaad gezaaid en gisteren was het grote moment. Ik heb (een deel van) de bladeren geoogst. Ik wil proberen om wol
blauw te verven op de eeuwenoude manier met behulp van urine (yakkes) maar ik ga het buiten doen.
Ik hoop dat het gaat lukken omdat ik uit de gebrekkige informatie die erover te vinden is niet veel wijs wordt maar niet geschoten is altijd mis.
Ik ga de hele procedure op foto vastleggen zodat (als het lukt) ik alle gegevens weer door kan geven aan andere spin brei en wolverf liefhebbers.
|
De wede in mijn tuintje |
|
De bladeren die nodig zijn |
|
De zaden die ik weer kan oogsten. |
|
Wede kneuzen ha ha |
|
De reeds in stukjes (2 cm) geknipte bladeren |
|
Met een steen op ruwe steen malen en vijzelen |
|
kneden en vocht verwijderen |
|
vocht van een portie |
|
alle vocht van een emmer Wede |
|
3 ballen uitgeknepen Wede |
|
Zo zien de ballen eruit en deze moeten luchtig drogen. |
Wordt vervolgd zodra de ballen gereed zijn om mee te verven.
Spannend, wel een klus om te doen zeg.
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat je ons mee laat delen in je experiment.
Wat een werk zeg. Kan jeniet doen inkeukenmachine? Want als je de bladeren van spinazie of rabarber er lang in laat draaien wordt het ook helemaal snottie. Ik doe wel de bladeren helemaal fijn malen omdat je dan de kooktijd verkort om van rabarber beitsmiddel te maken.
BeantwoordenVerwijderenNee, er staat uitdrukkelijk in het engels recept dat je geen keukenmachine moet gebruiken omdat dan de vezels stuk gaan.
VerwijderenIk ben heel benieuwd! Groetjes, Alexandra.
BeantwoordenVerwijderenAls het allemaal lukt wil ik nog wel een keer proberen om de sapcentrifuge te gebruiken maar ik doe het eerst zoals ik kan ontcijferen in de oude recepten.
BeantwoordenVerwijderen